Ofte stilte spørsmål

Vi har samlet de vanligste spørsmålene om Humanistisk navnefest.

Hva er vanlig alder på barna?
Alderen på navnebarna varierer fra et par måneder til et par år, men de fleste er mellom 4-12 måneder.

Må vi være medlemmer i Human-Etisk Forbund for å delta?
Nei, navnefesttilbudet er for alle uavhengig av medlemskap, men medlemmers barn får rabatt på Humanistisk navnefest.

Hvor mye koster det å delta på Humanistisk navnefest?
Prisen varierer fra fylke til fylke. Ta kontakt med fylkeslaget ditt. Medlemmers barn får rabatt på Humanistisk navnefest. Det gis 25 % søskenrabatt til foresatte som har mer enn ett navnebarn på samme navnefest.

Kan man ha faddere?
Nei, det er ingen fadderfunksjon. Faddere brukes i dåp og er en kristen forpliktelse. Hvis foreldre ønsker noe liknende, kan man ordne dette privat ved å spørre om noen kan være en nær kontakt av barnet i oppveksten. Human-Etisk Forbund har ingen organisering av dette.

Kan vi bruke dåpskjole?
Det er ingen krav til antrekk hos navnebarna. Det vanlige er at både barn, foreldre og gjester pynter seg i bunad/kjole/drakt/dress eller lignende. Antrekkene er stort sett penklær og bunader. Dåpskjole kan benyttes. Noen familier har en dåpskjole som har gått på omgang i slekten i lang tid, og det er forståelig at bruk av dåpskjolen betyr mye for familien. Tradisjonelt har dåpskjolen tilknytning til den kristne tro og dåp ved at hvitfargen symboliserer renhet, og lengden symboliserer at barnet skal vokse inn i troen.

Kan vi kjøpe en navnetavle til vår private markering?
Navnetavlen er kun for de som deltar i seremonien i regi av Human-Etisk Forbund. Navnetavlen kan derfor ikke kjøpes til privat bruk. Dette gjelder både medlemmer og ikke-medlemmer.